fbpx

OSU

Osu! Het is een term die je veel hoort in de kickbokswereld. Zo ook op onze kickboksschool in Groningen. Het wordt geroepen op allerlei momenten en er kunnen verschillende dingen mee bedoeld worden. Osu (wat klinkt als oes) is namelijk een term die veel andere woorden vervangt. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan? En misschien nog wel belangrijker, wat betekent het?

In bijna alle vechtsporten, en dus ook bij kickboksen, draait het veel om respect. Osu is daar een uiting van. Het is een wat magisch woord, dit ‘Osu’. Het is voor bijna alles te gebruiken. Voor de martial artist of vechtsport kunstenaars is dit een magisch woord. Sommige spreken het uit als OSS, anderen als OESH. In heel wat sportscholen is het aanwezig. Je zegt het onder andere als je de dojo binnenkomt, om respect te tonen aan de zaal en aan de mensen die al binnen zijn.

Een leuk aspect aan osu is toch wel de variëteit in dit woord. Zoals eerder gezegd kun je het op veel momenten gebruiken en heeft het dus vele betekenissen. Het kan dus worden gebruikt als groet, voor wanneer je binnenkomt maar ook voor wanneer je afscheid neemt. Het kan gebruikt worden uit respect voor anderen zoals bijvoorbeeld je tegenstander en als bevestiging voor wanneer je bijvoorbeeld de opdracht begrijpt.

Osu komt uit het Japans en is eigenlijk een samenstelling van de twee woorden ‘oshi’, wat duwen betekent, en ‘shinobu’, dit laatste betekent verdragen. Puur afgaand op de samenstelling van het woord komt het dus neer op doorzettingsvermogen. In het begin gaat het allemaal nog niet zoals je hoopt, maar wanneer je toch doorzet zul je zien dat het steeds makkelijker gaat. Dit komt ook enigszins weer terug op respect. Uit respect voor jezelf wil je beter worden en blijven trainen, waardoor respect weer leidt tot doorzettingsvermogen.

Al met al dus een interessant woord met een rijke betekenis.

Chat openen
1
Proefles plannen?
Meteen een proefles plannen? Stuur ons een appje! Je bent van harte welkom tijdens onze lessen Bijvoorbeeld op:

- Maandag om 18.30 uur
- Dinsdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Woensdag om 18.30 uur
- Donderdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Vrijdag om 19.00 uur

Tot snel!