fbpx

Traptechnieken bij kickboksen

Traptechnieken zijn een belangrijk onderdeel van kickboksen. In dit blog leggen we de verschillende traptechnieken uit en vertellen we je wanneer je ze inzet. Wil je meer weten over andere technieken bij het kickboksen, lees dan de andere blogs op de blogpagina.

Binnen het kickboksen heb je veel variaties en combinaties van trappen. Wij behandelen hier de meest voorkomende trappen. Dat zijn bij het kickboksen de low- en high-kick, de front- en side-kick en de knie.

Low-kick

Een low-kick is waarschijnlijk de meest voorkomende kick, of trap, die je tegenkomt bij het kickboksen. De trap is gericht op het bovenbeen van de tegenstander en kan op zowel de binnen- als buitenkant van het been zijn. Het is belangrijk dat je je heup indraait om extra power aan je trap mee te geven. Denk er bij deze trap aan dat je de trap geeft met je scheenbeen in plaats van je voet. Jouw low-kick kan door de tegenstander namelijk geblokkeerd worden met het scheenbeen. Voer de trap dus snel uit zodat je tegenstander niet de kans krijgt deze te blokkeren en niet met je voet zodat je niet weghinkelt met een gebroken wreef…. 

High-kick

Een high-kick is een zeer effectieve aanvallende trap wanneer deze goed wordt uitgevoerd. Met de juiste techniek en timing kan je je tegenstander in een keer uitschakelen. Deze trap is gericht op het bovenlichaam óf op het hoofd van de tegenstander. Ook bij deze trap is het belangrijk de tegenstander met je scheenbeen te raken. De impact is dan namelijk het grootst. Door je heup in te draaien geeft je weer meer power aan je trap, waardoor de impact van deze trap zeer groot is!

Front-kick

Zoals de naam al zegt is de front-kick een trap die vooruit gericht is. De front-kick wordt ook wel een afhoudtrap genoemd. Soms wordt de trap als aanvallende trap ingezet, maar meestal wordt de trap als verdediging gebruikt. Door een front-kick, of ook wel voorwaartse trap, te gebruiken creëer of behoud je afstand tussen jou en je tegenstander zodat hij niet aan kan vallen. Ook zet je een front-kick in om ruimte voor jezelf te creëren voordat je je aanval in zet. 

Side-kick

Een side-kick is, net als een high-kick, een aanvallende trap. De trap is gericht op het midden van het lichaam van de tegenstander. Om een effectieve side-kick te geven is het belangrijk je volle gewicht op het standbeen te plaatsen terwijl je je hoofd beschermd met je handschoenen. Vervolgens trap je horizontaal uit en raak je je tegenstander met je hak. Belangrijk is om na je trap meteen weer terug te keren naar je gevechtshouding!

Knieën

De laatste traptechniek is knieën. Dit is een harde en effectieve techniek maar er is een belangrijke voorwaarde: Je moet erg dicht op je tegenstander staan om de knie in te kunnen zetten. Tijdens het ‘clinchen’, waarbij je je tegenstander dicht tegen je aan houdt, zet je deze techniek bijvoorbeeld in. Een andere manier om de knie te geven gebruiken is voorwaarts waarbij je je lichaam achterover leunt. Doordat je hierbij erg dicht op de tegenstander staat moet je voorbereid zijn op de counter van je tegenstander!

Wrap-up

Je weet nu welke traptechnieken in het kickboksen worden gebruikt. Heb jij je favoriete techniek al gekozen? Een aantal bekende Nederlandse kickboksers hebben die zeker al gekozen. Lees in dit blog wat de favoriete technieken zijn van de beste Nederlandse kickboksers. 

Chat openen
1
Proefles plannen?
Meteen een proefles plannen? Stuur ons een appje! Je bent van harte welkom tijdens onze lessen Bijvoorbeeld op:

- Maandag om 18.30 uur
- Dinsdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Woensdag om 18.30 uur
- Donderdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Vrijdag om 19.00 uur

Tot snel!