fbpx

Verschil tussen boksen en kickboksen

In deze blog gaan we jou het verschil uitleggen tussen boksen en kickboksen. De naam van de sport verraad al een verschil, namelijk dat je bij kickboksen mag trappen en bij boksen niet. Er zijn echter meer verschillen tussen de twee sporten. Hieronder lees je ze.

Boksen

Bij het boksen is het niet toegestaan je benen te gebruiken om te trappen. Daarnaast worden stoten alleen met de vuisten gegeven. Dus ook je ellebogen mogen niet worden gebruikt bij het boksen. De tegenstander mag alleen ‘boven de gordel’ geraakt worden. Uitzondering daarbij is het achterhoofd. Deze mag niet worden geraakt. 

Hoewel de benen niet gebruikt mogen worden om te trappen is het voetenwerk bij boksen wel erg belangrijk. Veel kracht van de stoot komt namelijk uit de benen. Daarnaast zit de kracht van het boksen in de snelheid van bewegen en dát komt dan wel weer uit de benen.

Kickboksen

Dit doen we bij Choy-Bo. Zoals de naam doet vermoeden mag je bij het kickboksen zowel stoten als trappen uitdelen. Net als bij het boksen stoot je met je vuist. Afhankelijk van de vorm van kickboksen mag je ook je elleboog en je knie inzetten. Trappen doe je bij het kickboksen vooral met je scheenbeen wanneer je aanvalt. 

Doordat ook je tegenstander mag trappen wordt er bij het kickboksen ook anders bewogen dan bij het boksen. Door het grote bereik met je benen is de afstand tot de tegenstander vaak iets groter dan bij het boksen. Daarnaast zie je kickboksers minder bukken omdat het gevaar van een trap dan op de loer ligt.

Verschillen

Naast de bovenstaande verschillen is er nog een belangrijk verschil tussen de twee sporten. Kickboksen heeft namelijk invloeden van veel andere vechtsporten. Zo zitten er elementen van bijvoorbeeld karate en muay-thai in het kickboksen. In de loop van de jaren zijn er dan ook verschillende varianten ontstaan van het kickboksen. Bij de ene is het bijvoorbeeld toegestaan om met ellebogen te vechten en bij de andere niet. Bij boksen zijn deze varianten er niet. In dat opzicht zijn de spelregels van het boksen eenduidiger. 

Opgesomd is dus het grootste verschil tussen boksen en kickboksen dat je bij het kickboksen mag trappen en bij boksen niet. Omdat je mag trappen beweeg en ontwijk je een aanval van een tegenstander bij het kickboksen anders omdat je naast een stoot ook rekening moet houden met een trap. Afhankelijk van de vorm van kickboksen kan een knie of elleboog ook in worden gezet tijdens de wedstrijd.

Nu je het verschil weet wil je veel liever kickboksen. Toch?

Chat openen
1
Proefles plannen?
Meteen een proefles plannen? Stuur ons een appje! Je bent van harte welkom tijdens onze lessen Bijvoorbeeld op:

- Maandag om 18.30 uur
- Dinsdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Woensdag om 18.30 uur
- Donderdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Vrijdag om 19.00 uur

Tot snel!