fbpx

Stoottechnieken bij kickboksen

Zoals de naam al al doet vermoeden zitten in het kickboksen veel elementen van het boksen. Stoottechnieken zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het kickboksen. In dit blog leer je wat de basis stoottechnieken zijn binnen het kickboksen en wanneer je deze gebruikt. Wil je ook de andere technieken leren kennen? Kijk dan op onze blogpagina voor de andere blogs en technieken.

Bij kickboksen worden directe stoten, de hoekstoot en de opstoot het meest gebruikt. Hieronder lichten we de verschillende basis stoottechnieken per stuk toe.

Directe stoot

De directe stoot heet ook wel een ‘jab’. En jab wordt, net als de voorwaartse trap, gebruikt om afstand te houden of te creëren. Op die manier gebruik je de techniek verdedigend. De directe stoot kan ook als een aanvallende techniek gebruikt worden door punten te scoren wanneer je je tegenstander op de juiste plek raakt. Belangrijk bij de directe stoot is dat je deze geeft met je voorste vuist en dat je je tegenstander raakt op het moment dat je arm gestrekt is. Je andere vuist blijft je gezicht beschermen. Nadat je je tegenstander hebt geraakt keer je terug naar je beginhouding.

Cross stoot

Bij het kickboksen wordt een cross stoot ook wel aangeduid als ‘een rechtse directe’. Al geldt dat niet voor linkshandige vechters, want dan is het natuurlijk een linkse directe. Een cross stoot is namelijk een stoot vanuit je beginhouding met je sterke, achterste, vuist daar waar een ‘jab’ met je voorste vuist wordt gegeven. Bij een cross stoot draai je je lichaam verder en krachtiger mee waardoor deze stoot harder is dan een directe. 

Hoek stoot 

Een hoekstoot heet zo omdat je arm, of beter gezegd je elleboog, in een hoek staat. Dat is dus anders dan een directe stoot, waarbij je juist je arm strekt. Doordat je je elleboog buigt geef je deze stoot ook met een draai. Je zet deze draai extra kracht bij door je heup in te draaien en vervolgens je bovenlichaam te laten volgen. Belangrijk bij deze stoot is dat je je elleboog optilt tot je onderarm parallel aan de grond is. Tot slot draai je je hak van je voorste voet in in de richting van de hoek. Resultaat: Je hebt een krachtige hoek uitgedeeld aan je tegenstander. 

Opstoot

De opstoot heet in het Engels een uppercut. Deze term wordt dan ook veel gebruikt. Bij een opstoot maak je, in tegenstelling tot de bovenstaande technieken, een verticale beweging. Oftewel je stoot van onder naar boven. Je richt de stoot op het lichaam of op het hoofd van de tegenstander. Bij een opstoot heb je je elleboog in een hoek. Om deze techniek effectief uit te voeren is het weer belangrijk je hele lichaam te gebruiken. Om te beginnen buig je licht door je knieën. Je bukt dus licht. De opstoot begint dan ook vanuit je benen door deze te strekken. Tegelijkertijd stoot je met je arm verticaal omhoog. Na de stoot keer je meteen weer terug naar je beginhouding. Zo geef je een opstoot.

Wrap-up

Nu heb je de belangrijkste stoottechnieken geleerd. De kracht van de verschillende stoten zit natuurlijk ook vooral in de combinatie van de stoten (en trappen) achter elkaar. Dit leer je vooral door te doen. In het blog over kickboks technieken leer je hoe je de technieken kunt combineren. Veel succes!

Chat openen
1
Proefles plannen?
Meteen een proefles plannen? Stuur ons een appje! Je bent van harte welkom tijdens onze lessen Bijvoorbeeld op:

- Maandag om 18.30 uur
- Dinsdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Woensdag om 18.30 uur
- Donderdag om 19.00 uur (zaktraining)
- Vrijdag om 19.00 uur

Tot snel!